Novosti 15.07.19 – 11.08.19

Tokyo, Japan, and Canberra, Australia, July 29, 2019

Fujitsu to deliver Australia’s most powerful supercomputer to help solve complex and pressing global challenges

Fujitsu – najsnažnije super-računalo u Australiji za najsloženije i najhitnije globalne izazove

Fujitsu je objavio da je potpisao ugovor za nadogradnju najbržeg super-računala za istraživačku zajednicu u Australiji. Novi stroj će biti instaliran na Australskom nacionalnom sveučilištu u Canberri, a njegovim radom će upravljati nacionalna ustanova za računalnu infrastrukturu (NCI – National Computational Infrastructure), a omogućiti će 10 puta brži rad i australskom istraživačima osigurati računalne usluge svjetske klase.
Novo super-.računalo je nazvano Gadi, što znači “tražiti nešto” na jeziku urođeničkog plemena Ngunnawal, koje je posjedovano regiju u kojoj je Canberra. Gadi će u studenom 2019 zamijeniti dosadašnje super-računalo, Raijin, kojeg je također isporučio Fujitsu godine 2012.
Gadi ma 3.200 čvorova i poslužiti će za ključna istraživanja i pomoći u rješavanju nekih od najsloženijih i najhitnijih globalnih izazova. Istraživači će imati priliku uživati u većim brzinama i većim kapacitetima novog stroja.
Fujitsu je novo super-računalo izgradio na osnovu vlastite tehnologije u sprezi s tehnologijama od raznih dobavljača kao što su Lenovo, Intel, NVIDIA, NetApp, Mellanox Technologies, DDN (Lustre), Altair i APC od Schneider Electrica.
Novo super-računalo koristi inovativnu tehniku hlađenja toplom vodom koje su razvili Fujitsu i Lenovo Neptune. Sistem sadrži Fujitsu PRIMERGY CX2570 M5 servere s Intel Xeon Platinum procesorima, Intel Optane DC perzistentnom memorijom i NVIDIA V100 GPU-ove.
Za podsustave za pohranu se koriste NetAppovi korporacijski storage arrayevi u DDN Lustre klasteru sa sustavom paralelnih datoteka. Posustav za pohranu osigurava brzine prijenosa reda veličine terabajta. Mreža za spajanje je zasnovana na najnovijoj Mellanoxovoj HDR InfiniBand tehnologiji u Dragonfly+ topologiji, brzine 200 Gb/sek. Za raspoređivanje optimiziranje poslova se koristi Altairov PBS Works Suite paket softvera.


Munich, July 15, 2019

Fujitsu Consigns Passwords to History with New PalmSecure Biometric Offering

Fujitsu – novi biometrijski uređaj PalmSecure šalje lozinke u povijest

Novi uređaj omogućava laku uporabu rješenja za biometrijsku identifikaciju za cijeli niz primjena ; Veća sigurnost i lakša uporaba, ne trebaju ljudi koji će resetirati zaboravljene lozinke ; Zasnovano na Fujitsuovoj tehnologiji prepoznavanja uzorka vena u dlanu ; Centralni server za uparivanje izbjegava potrebu višestruke registracije korisnika na raznim lokacijama, uređajima aplikacijama ili servisima, čime se smanjuju greške i rizici

Fujitsu je objavio novu, proširenu liniju PalmSecure rješenja za biometrijsku identifikaciju, zbog koje će lozinke moći otići u povijest.
PalmSecure se sastoji od četiri glavna elementa: Fujitsuovog stroja za biometrijsku autentifikaciju (Biometric Authentication PalmSecure ID Engine), i proizvoda ID GateKeeper, ID LifePass i ID Login V2 za pristup do klijentskih računala, fizički pristup do zgrada ili data centara, te raznih aplikacija, sve preko jednostavnog aplikacijskog sučelja.
PalmSecure identificira korisnike pomoću uzorka vena u njihovom dlanu. Za identifikaciju čak nije potrebno ni dodirnuti skener, dovoljno je ruku staviti iznad njega. To znači da je uređaj higijenski, što je važno za npr. bolnice i slične institucije. Prepoznavanje uzoraka vena ima bitnih prednosti pred otiscima prstiju, pa ovakvo rješenje ima mnoge prednosti pred svim ostalima. Sigurna i jednostavna provjera identiteta pomoću PalmSecurea znači manje lozinki, manje zaboravljanja lozinki i manje službi koje će se morati brinuti za korisnike koji su izgubili lozinke.
Fujitsu PalmSecure rješenje se zasniva na centralnom serveru za uparivanje uzoraka, čime se izbjegava potreba da se jedan te isti korisnik mora prijavljivati na raznim lokacijama, raznim uređajima i aplikacijama.


RALEIGH, N.C. — August 6, 2019

Red Hat Drives Cloud-Native Flexibility, Enhances Operational Security with Latest Version of Red Hat Enterprise Linux 7

Red Hat – izašao Red Hat Enterprise Linux 7

Red Hat Enterprise Linux 7.7 donosi proširene mogućnosti za rad u hibridnim oblacima i razvoj kontejneriziranih aplikacija

Red Hat je objavio početak isporuka proizvoda Red Hat Enterprise Linux 7.7. Radi se o konačnom izdanju platforme s punom potporom. Red Hat Enterprise Linux 7.7 donosi pojačanu konzistentnost i kontrolu nad cloud infrastrukturom i alate za razvoj kontejneriziranih aplikacija.
Izdanje Red Hat Enterprise Linux 7.7 označava prijelaz Red Hat Enterprise Linuxa 7 u fazu održavanja u okviru 10-godišnjeg životnog ciklusa Red Hat Enterprise Linuxa. U fazi održavanja se glavna pažnja posvećuje održavanju stabilnosti i pouzdanosti infrastrukture. Daljnja manja izdanja Red Hat Enterprise Linuxa 7 će biti usmjerena samo na održavanju i poboljšanju stabilnosti, a ne na nove mogućnosti.
Korisnici koji žele nove mogućnosti imaju mogućnost prijelaza na novu verziju i alate za prijelaz na Red Hat Enterprise Linux 8.


RALEIGH, N.C. — August 1, 2019

Nominations open for 2020 Red Hat Innovation Awards

Red Hat – otvoren natječaj za inovaciju 2020

Nagrade se dodjeljuju Red Hatovim korisnicima za inovativnu i kreativnu uporabu Red Hatovih tehnologija ; Nagrade će biti uručene na manifestaciji Red Hat Summit 2020

Red Hat je objavio da je počeo primati prijave za natječaj za inovacije “2020 Red Hat Innovation Awards”.
Nominacije trebaju pokazati uspješno uvođenje i projekte koji su pokazali da se u organizacijama uspješno koriste open source proizvodi. Primaju se prijave za pet kategorija:

 • Utjecaj: ocjenjuje se utjecaj koji je projekt imao na organizaciju i razne grane poslovanja
 • Transformacija: analizira se transformacija informatike u nekoj organizaciji i modernizacija koja je nastala zbog projekta
 • Open source: ocjenjuje kako organizacija prihvaća agilnu informatiku i koristi open source tehnologije, metodologije, vrijednosti i inicijative
 • Razlike: mjere se promjene i transformacije u organizaciji, te kako su one utjecale na korisnike, zajednice i društvo
 • Jedinstvenost: ocjenjuje se jedinstvenost i izrazitost vizije projekta koji je donesao inovacije i originalnost rješenja kakva nisu bila ranije viđena

Prijave se primaju do 13. rujna 2019, a ocjenjivati će ih skupina poslovnih i tehnoloških stručnjaka.
Biti će izabrano ukupno pet pobjednika, a zajednica će on-line glasovanjem između njih odabrati tko će biti “2020 Red Hat Innovator of the Year”. Pobjednik će biti proglašen na manifestaciji “2020 Red Hat Summit” koja će se održati u San Franciscu, 27. – 29. travnja 2020.


SAN JOSE, Calif., Aug. 06, 2019

Broadcom Announces Availability of Industry’s First Universal NVMe Storage Adapter for Bare Metal and Virtualized Servers

Broadcom – prvi univerzalni NVMe Storage Adapter za goli hardver i virtualizirane servere

Visoko optimizirani Glass Creek NVMe-oF adapter pojednostavljuje pohranu i ubrzava primjenu pohrane preko tkanja

Broadcom je objavio NVMe over Fabrics (NVMe-oF) adapter za pohranu koji će pojednostaviti raspršivanje pohrane i ubrzati primjenu pohrane preko tkanja (storage over fabrics) u cloud i privatnim korporacijskim mrežama. Ovo rješenje omogućava glatko spajanje servera s velikim brojem poluvodičkih diskova (SSDs – solid-state drives) preko mreže, te komuniciranje s tim SSD-ovima kao da se radio lokalnim jedinicama. Do sad je NVMe-oF bio dostupan samo na serverima s novim verzijama operacijskog sustav Linux, dok rad sa starijim verzijama Linuxa, Windowsa ili hipervizora poput VMware ESXi i Microsoft Hyper-V nije bio podržan. Novi Glass Creek adapter osigurava neovisnosti o operacijskom sustavu, jer hostu pokazuje standardno NVMe sučelje, pa sada se NVMe over Fabrics može primijeniti na bilo kojem serveru.


SAN JOSE, Calif., Aug. 08, 2019

Broadcom Announces Industry-First Portfolio of PCIe 4.0 Ethernet Adapters and Fibre Channel HBAs Supporting AMD EPYC™ 7002 Series Processor

Broadcom – prvi na tržištu portfelj PCIe 4.0 Ethernet adaptera i Fibre Channel HBA-ova s potporom za AMD EPYC™ 7002 Series procesor

Objavljen na svijetu najbrže i najsigurnije Ethernet umrežavanje i Fibre Channel za sisteme zasnovane na AMD EPYC™ 7002 procesorima

Broadcom je objavio da NetXtreme® E-Series Ethernet adapteri i Emulex® LPe35000-series HBA-ovi sada daju najbrže mrežne performanse za sisteme zasnovane na procesorima iz AMD EPYC™ 7002 serije i potporom za PCIe 4.0®. PCIe 4.0 udvostručuje propusnu moć kanala.


PALO ALTO, Calif., Aug. 08, 2019

New Version of VMware HCX Simplifies Application Migration & Mobility

VMware – nova verzija VMware HCX pojednostavljuje migraciju i mobilnost aplikacija

HCX Enterprise ubrzava uvođenje za hibridne i multi-cloud okoliše

VMware je objavio najnoviju verziju svoje platforme za mobilnost aplikacija, VMware HCX. VMware HCX ubrzava velike migracije živih VMware vSphere sistema i ostalih poslova.
VMware HCX omogućava transformaciju data centar i cloud infrastruktura tako da pojednostavljuje proces povezivanja, naseljavanja i kontinuiranog optimiziranja smještaja aplikacija na moderne cloud infrastrukture.
VMware HCX Enterprise sada omogućava i migraciju ne-vSphere poslova, počevši s KVM i Hyper-V sustavima.


PALO ALTO, Calif. and MOUNTAIN VIEW, Calif., July 30, 2019

Google Cloud and VMware Extend Strategic Partnership

VMware i Google Cloud – prošireno strateško partnerstvo

Novo rješenje će imati potporu za VMware poslove koji će se obrađivati na GCP-u ; Hibridne i multi-cloud strategije

VMware i Google Cloud su najavili rješenje Google Cloud VMware Solution za CloudSimple (to je VMwareov cloud partner), novi servis koji će organizacijama omogućiti da svoje VMware poslove obavljaju na Google Cloud Platformi (GCP), tako da će korisnici moći svoje poslove obavljati na vlastitim lokacijama na hibridnoj arhitekturi ili čistom oblaku. Rješenje koristi VMware Cloud Foundation softver za infrastrukturu uvedenu na GCP-u.
Rješenje je razvio CloudSimple, a koristi VMware Cloud Foundation. Servis uključuje VMware vSphere, vSAN i NSX uvedene na GCP-u.


SANTA CLARA, CA, 15 July 2019

Micro Focus Introduces New Robotic Process Automation Product, Ignites Enterprise Productivity

Micro Focus – novi proizvod za automatizaciju robotičkih procesa

Micro Focus je objavio početak isporuka proizvoda za automatizaciju robotičkih procesa Micro Focus Robotic Process Automation (RPA) koji omogućava izgradnju, osiguranje i proširenja automatiziranih poslovnih procesa.
Micro Focus RPA sadrži:

 • Dizajn studio: intuitivno sučelje za dizajn koje omogućava korisnicima snimanje akcija na ekranu i na osnovu njih razvoj RPA tokova posla, vizualno ili uz pomoć programskog koda.
 • Povezivanje preko više platformi: proizvod koji kombinira automatizaciju s aplikacijskim sučeljima za povezivanje starih i novih aplikacija.
 • Skalabilne robote: broj robota se može povećavati ili smanjivati ovisno o količini posla. Istovremeno mogu raditi stotine tisuća robota.
 • Centralizirana zaštita: centralizirana instrument-ploča za upravljanje robotima od kojih svaki ima svoju jedinstvenu identifikacijsku oznaku i vjerodajnice ovisno o njihovoj ulozi.
 • Otporne robote: napredna tehnologija za prepoznavanje objekata prepoznaje promjene i automatski se prilagođava prema potrebi.

Waterloo, ON – 2019-7-22

OpenText Automates Invoicing for Rosneft Deutschland

OpenText – primjer uporabe – automatizacija fakturiranja za Rosneft Deutschland

Naftna kompanija širi poslovanje uz pomoć OpenText Business Networka

OpenText je objavio kako je tvrtka Rosneft Deutschland GmbH, treća po veličini tvrtka koja se bavi rafiniranjem nafte i prodajom naftnih derivata u Njemačkoj, uvela rješenje OpenText Business Network i automatizirala fakturiranje.
OpenText™ B2B Managed Services i OpenText™ Active Invoices with Compliance omogućavaju Rosneftu brže preuzimanje kupaca i pripremu elektroničkih faktura kupcima u raznim zemljama, uz poštivanje lokalnih propisa i tehničkih zahtjeva. Rješenje se glatko uklapa u SAP S/4HANA®, na oblaku zasnovanu platformu koju Rosneft Deutschland koristi za knjigovodstvene poslove.
Uz pomoć OpenText Active Invoices with Compliance, Rosneft je konsolidirao strukturirane i nestrukturirane podatke iz raznolikih aplikacija i na osnovu njih priprema točne i kompletne fakture, poštujući važeće propise.


REDMOND, Wash. — July 30, 2019

Microsoft announces IoT Signals research report on state of IoT adoption

Microsoft – rezultati istraživanja o prihvaćanju IoT-a

IoT će se moći dobro iskoristiti kada se riješe problemi nedostatka znanja i iskustva, složenosti i sigurnosti

Microsoft je objavio rezultate istraživanja nazvanog “IoT Signals” koje je provedeno da se snimi globalno stanje na polju Interneta Stvari (IoT – Internet of Things). Microsoft je anketirao više od 3.000 ispitanika koji donose odluke o IoT-u. Izvještaj je pokazao da se IoT sve brže usvaja, a ispitanici vjeruju da će u roku od dvije godine 30% prihoda njihovih kompanija dolaziti zahvaljujući IoT-u. Međutim, uočen je i manjak znanja i iskustva, a postoje i izazovi po pitanju sigurnosti i složenosti sustava.
Ključni nalazi iz izvještaja su:

 • 85% ispitanika usvaja IoT, a tri četvrtine planira projekte vezane za IoT.
 • Među onima koji su usvojili IoT, 88% ih vjeruje da je IoT kritičan za uspjeh njihovog poslovanja.
 • Ono koji usvajaju IoT vjeruju da će im investicija u to u roku od dvije godine donijeti povrat od 30% na uloženo, što uključuje uštede na troškovima i povećanu efikasnost rada.
 • Skoro svi oni koji su usvojili IoT – njih 97% se brine za sigurnost uvođenja IoT-a, no to ipak ne smeta uvođenju.
 • 38% of usvajača IoT-a smatra da složenost i tehnički izazovi predstavljaju prepreke pri uvođenju IoT-a.
 • Polovica ispitanika smatra da su nedostatak znanja i školovanja smetnja pri uvođenju IoT-a, a njih 47% kaže da nema dovoljno stručnih djelatnika.
 • Ispitanici vjeruju da će za uspjeh IoT-a kroz iduće dvije godine najvažniji biti umjetna inteligencija (AI), edge computing i 5G.
 • Skoro trećina IoT projekata (30%) propada u fazi dokazivanja koncepta, često zbog toga što je uvođenje skupo ili što nisu jasne koristi koje bi se mogle dobiti iz projekta.

Naglo širenje IoT uređaja omogućava kompanijama da izgrade rješenja koja su adaptabilna i koja reagiraju na njihov okoliš.Share this Post: Facebook Twitter Pinterest Google Plus StumbleUpon Reddit RSS Email