Novosti 13.04.20 – 17.05.20


Zagreb, 06.05.2020
BCC Services – 25 godina ISO 9000 certifikata

BCC Services – 25 godina ISO 9000 certifikata

Ovih dana je za BCC Services ponovno potvrđen certifikat za sustav za osiguranje kvalitete poslovanja prema normama iz ISO 9000 serije. Radi se o sustavu koji u tvrtki živi već 25 godina!

BCC Services je svoj prvi ISO 9000 certifikat zaslužio još 1995 godine. Tada se je tvrtka još zvala “ICL d.o.o.” i bila je lokalna podružnica međunarodnog kompjuterskog proizvođača, tvrtke ICL (International Computers Limited), čije je sjedište bilo u Londonu, čija je proizvodnja bila u Ujedinjenom Kraljevstvu i u još nekoliko zemalja u Europi i širom svijeta, te koja je imala prodajno-servisne organizacije u četrdesetak zemalja širom svijeta. ICL d.o.o. je bio jedna od njih.

To je bilo u ožujku i travnju 1995. Prvi sustav kvalitete je bio na engleskom jeziku, jer je ICL d.o.o. bio sastavni dio pretežno britanske tvrtke u kojoj je engleski bio službeni jezik.

Prvi certifikat je ICLu d.o.o. primio na svom štandu na sajmu Info’95 u Zagrebu. To je bio prvi certifikat za neku informatičku organizaciju u Hrvatskoj i četrnaesta ISO 9000 certifikat uopće.

ICL je kasnije postao dio japanskog Fujitsua, izlazile su nove verzije standarda, proširen je opseg poslovanja u Hrvatskoj i slično, pa je sustav kvalitete bilo potrebno više puta ažurirati i nadopunjavati, što je redovno obavljano. Sustav živi i potvrđuje se već 25 godina.

Današnji sustav kvalitete koji se koristi u BCC Services je verzija 33 od ožujka 2020, no sustav je direktni nasljednik prve ICL-ove verzije sustava, a većina tada definiranih procesa se koristi i danas. I sadržaj tih procesa je je u biti ostao isti, makar je tijekom vremena ažuriran i prilagođavan novonastalim prilikama. Premda je BCC Services potpuno hrvatska tvrtka, zadržan je engleski jezik sustava kvalitete, nešto zbog tradicije, a uglavnom zbog moguće razmjene postupaka sa stranim partnerima i dobavljačima informatičkih proizvoda koje nudimo na našem tržištu.

Dvadeset i pet godina! Dugo vrijeme, no sustav je i danas jednako relevantan kao i 1995.

Više o tome kako je to bilo na početku, pročitajte:


Tokyo, April 22, 2020
Fujitsu Receives Supercomputer Order from JAXA, Further Enhancing Global Competitiveness in Aerospace Research

Fujitsu – super-kompjuter za japansku agenciju za istraživanje zračno-svemirskog prostora

Novi sistem će koristiti tehnologiju Fugaku super-kompjutera ; Novi računalni sustav za institut će se sastojati od Fujitsu Supercomputer PRIMEHPC FX1000 sustava brzine 19,4 petaflopa, s 465 čvorova x86 servera iz Fujitsu Server PRIMERGY serije ; Novi sistem će se koristiti za konvencionalne numeričke simulacije, kao računalna platforma za umjetnu inteligenciju i kao platforma za analizu velikih količina podataka

Fujitsu je objavio da je sklopio ugovor za isporuku super-kompjuterski sistem za japansku agenciju za istraživanje zračno-svemirskog prostora (JAXA – Japan Aerospace Exploration Agency). Sustav će biti pušten u rad u listopadu 2020. Koristiti će se za konvencionalne numeričke simulacije, kao računalna platforma za umjetnu inteligenciju i kao platforma za analizu velikih količina podataka. Sustav se sastoji od Fujitsu Supercomputer PRIMEHPC FX1000 servera brzine 19,4 petaflopa ((1015 x “floating-point-operations” – operacija pomičnog decimalnog zareza), oko 5,5 puta je brži od postojećeg sistema. U isto vrijeme Fujitsu će instalirati i 465 čvorova s x86 serverima iz Fujitsu Server PRIMERGY serije.

Sistem će se koristiti za visoko-performantne obrade (HPC – high performance computing), analize velikih količina podataka sakupljeni satelitskim snimanjem te kao platforma za obrade s umjetnom inteligencijom.


SUNNYVALE, Calif. — April 22, 2020
NetApp Architects Application-Integrated Data Management for Kubernetes with Project Astra

NetApp – projekt Astra za integrirano upravljanje Kubernetes podacima

NetApp predstavio viziju korporacijskih data servisa za cloud aplikacije s bilo kojom Kubernetes distribucijom na bilo kojem oblaku

NetApp je predstavio projekt Astra, viziju za softverski definiranu platformu koja se trenutno razvija u okviru Kubernetes zajednice. Projekt Astra će osigurati robusnu i lako uporabljivu Kubernetes platformu za korporacijsku pohranu i podatkovne servise koja će osigurati prenosivost aplikacija i podataka. Projekt Astra se razvija u suradnji s razvojnim timom za Kubernetes.

Projekt Astra se oslanja na temeljnu tehnologiju raspoloživu kod NetAppovih partnera za javne oblake i osigurava Kubernetes integraciju podataka i servisa s aplikacijama.

NetApp i Kubernetes zajednica zajednički rade na platformi koja će:

 • Otkrivati Kubernetes aplikacije bilo da su one na vlastitim lokacijama ili u oblacima
 • Integrirati i unificirati aplikacije i upravljanje podacima
 • Pružiti NetAppova znanja i iskustva s podacima i Kubernetesima, kao uslugu i kroz ugrađene mogućnosti
 • Proširiti prenosivost svih poslova, uključivo i aplikacije s velikom količinama podataka

SUNNYVALE, CA —April 29, 2020
NetApp Acquires Leading Virtual Desktop Infrastructure Player, CloudJumper

NetApp – kupio tvrtku CloudJumper koje se bavi infrastrukturom za desktopove

Proizvodi tvrtke poboljšavaju i ubrzavaju virtualne desktopove u javnim oblacima, pomoću kojih se može raditi od kuće, iz područnih ureda a mogu pokrivati i cijele korporacije

NetApp je kupio softversku tvrtku CloudJumper, koja vodi na polju infrastrukture virtualnih desktopova (VDI – virtual desktop infrastructure) i servisa za udaljene desktopove (RDS – remote desktop services). Rezultat ove akvizicije će biti novi NetAppov servis za virtualne desktopove (VDS – Virtual Desktop Service) koji će riješiti najvažnije probleme upravljanja virtualnim desktop servisima i aplikacijama,.

NetApp VDS će biti trenutno dostupan na NetApp Cloud Centralu i integriran s Azure NetApp Files i Cloud Volumes.


Tinton Falls, N.J. – April 23 2020
Commvault And NetApp Expand Critical Data Protection And Recovery For Hybrid Cloud Environments

Commvault i NetApp – proširenja za zaštitu i oporavak kritičnih podataka u hibridnim oblacima

Commvault je predstavio NetApp Scale-out Data Protection (SDP) koji nudi proširenja za brzi oporavak podataka pohranjenih na NetAppovim hibridnim sistemima za pohranu. NetApp SDP koristi mogućnosti NetAppovog portfelja, a pokreće ga Commvault Complete Backup & Recovery softver za upravljanje trenutačnim slikama stanja (snapshot), te funkcijama za sigurnosno kopiranje i oporavak.

Kroz NetApp SDP, Commvault i NetApp kombiniraju NetApp HCI, All-Flash-FAS i StorageGRID s Commvaultovim softverom, kako bi se isporučio kompletni paket koji se brzo i lako uvodi i lako proširuje.

Commvault i NetApp su partneri dulje od 20 godina i zajednički pružaju potporu za 1.200 korisnika koji štite kritične podatke kroz Commvault Complete Backup & Recovery, integriran s NetAppovim rješenjima za pohranu.


PALO ALTO, Calif. – April 14, 2020
VMware Announces Availability of vRealize Operations Cloud to Help Customers Optimize, Plan and Scale their Cloud Deployments

VMware – vRealize Operations Cloud za optimizaciju, planiranje i proširenja cloud instalacija

Beta korisnici testiraju rješenje zasnovano na SaaS radu

VMware je objavio dostupnost VMware vRealize Operations Cloud, samo-pokretanog radnog rješenja koje radi kao softver-kao-servis (SaaS – software as a service). Novi servis omogućava konzistentni rad za VMware hibridne oblake, a korisnicima nudi veću agilnost u radu, brza proširenja, brže inovacije i veću fleksibilnost. U sprezi s VMware vRealize Log Insight Cloud i VMware vRealize Network Insight Cloud, VMware sada nudi i rješenje za rad za višestruke hibridne oblake.

VMware vRealize Operations Cloud koristi umjetnu inteligenciju (AI – artificial intelligence) i omogućava rad u VMware hibridnim i javnim oblacima i omogućava konzistentni rad u softverski definiranim data centrima (SDDC – premises software-defined data center), VMware Cloud na AWS, u VMware oblacima pružatelja usluga i javnim oblacima, uključivo AWS, Azure i Google Cloud Platform. Servis podržava najnovije proizvode kao što su VMware vSphere 7 with Kubernetes i VMware Cloud Foundation 4.


PALO ALTO, Calif. – April 14, 2020
VMware Update on VMworld 2020

VMware – novosti o VMworld 2020

VMware prati razvoj događaja u vezi s pandemijom virusa COVID-19, pa je kraju odlučeno će se konferencija VMworld 2020 održati kao globalna digitalna manifestacija u tjedni 28. rujna, a fizičke manifestacije planirane u San Franciscu u kolovozu i u Barceloni u studenom se otkazuju.

VMworld 2020 Online će omogućiti daljinsko sudjelovanje od bilo kuda na svijetu. VMware će tijekom idućih nekoliko tjedana objaviti detalje digitalne manifestacije.


RALEIGH, N.C. — April 21, 2020
Red Hat Delivers Force Multiplier for Enterprise IT with Enhanced Intelligent Monitoring, Unveils Latest Version of Red Hat Enterprise Linux 8

Red Hat – nova verzija korporacijskog operativnog sustava Red Hat Enterprise Linux 8

Red Hat Insights proširuje upravljanje hibridnim oblacima za sve Red Hat Enterprise Linux pretplate ; Red Hat Enterprise Linux 8.2 s kontejnerskim alatima za razvoj cloud rješenja

Red Hat je objavio početak isporuka Red Hat Enterprise Linux 8.2, najnovije verzije korporacijske Linux platforme, temeljne za Red Hatov portfelj proizvoda za hibridne oblake.

Red Hat Enterprise Linux 8.2 je napravljen za povezivanje u hibridnim oblacima. Značajnije novosti koje donosi novo izdanje su:

 • Nove mogućnosti za upravljanje i praćenje kroz Red Hat Insights
 • Prošireni kontejnerski alati
 • Sučelje koje će se sviđati i stručnjacima za Linux i početnicima

Red Hat Insights, alat za aktivno upravljanje radom i rizicima je od sada sastavni dio Red Hat Enterprise Linux pretplata za verzije 6.4 i više.


RALEIGH, N.C. – RED HAT SUMMIT — April 28, 2020
Fedora 32 Now Generally Available

Red Hat – počele redovne isporuke Fedore 32

Red Hat je objavio da su počele redovne isporuke open source operacijskog sustava Fedora 32. Novo izdanje sadrži ažurirani Fedora 32 Workstation i neki alati za znanstvena istraživanja.

Fedora 32 Workstation sadrži nove alate za opće namjenske korisnike ali i za razvojne timove koji koriste GNOME 3.36 koje će poboljšati performanse i omogućiti bolje korisničko sučelje. Novo izdanje sadrži i ispravke nekih manjih grešaka te ažuriranja za ključne programske jezike i njihove biblioteke, uključivo GCC 10, Ruby 2.7 i Python 3.8.


RALEIGH, N.C. — April 27, 2020
Edenor Improves Service Delivery and Continuity with Container-based Agile Integration from Red Hat

Red Hat – kako argentinski elektro-distributer koristi agilnu kontejnersku integraciju od Red Hata

Najveći elektro-distributer u Argentini osuvremenjuje svoju informatičku infrastrukturu uvodeći Red Hat Integration na Red Hat OpenShift u cilju smanjenja ispada električnih mreža, bržeg rješavanja problema i optimizacije rada

Red Hat je objavio da se najveći elektro-distributer u Argentini, Empresa Distribuidora y Comercializadora Norte S.A. (Edenor), standardizira na Red Hatovu otvorenu tehnologiju za hibridne oblake da ostvari brži i sigurniji pristup do svojih podataka raspoređenih po cijeloj infrastrukturi.

Edenor snabdijeva više od 3 milijuna kupaca i isporučuje električnu energiju za domaćinstva, te poslovni i javni sektor. Mreža unakrsno povezanih servisa radi na vlastitim lokacijama i u oblacima, a kritične aplikacije su obračun i naplata električne energije, upravljanje ispadima električne mreže i upravljanje servisnom mrežom.

Postojeće Edenorovo rješenje nije bilo dovoljno stabilno i bilo je teško prenosivo i nije bilo kompatibilno s modernim rješenjima kao što su DevOps i mikro-servisi.

Da bi riješili te probleme Edenor je odlučio uvesti Red Hat Integration, sveobuhvatni komplet za agilnu integraciju i razmjenu poruka, a radi na Red Hat OpenShift korporacijskoj Kubernetes kontejnerskoj platformi.


RALEIGH, N.C. – RED HAT SUMMIT — April 27, 2020

Argentine Ministry of Health Enlists Red Hat to Help Establish a National Digital Health Network

Red Hat – argentinsko Ministarstvo zdravstva koristi Red Hat za uvođenje nacionalne digitalne zdravstvene mreže

Red Hat je objavio da je argentinsko Ministarstvo zdravstva uvelo nacionalnu digitalnu zdravstvenu mrežu koja će bitno povećati dostupnost servisima za zdravstvenu skrb. Mreža koristi Red Hatove tehnologije za otvorene hibridne oblake. Ministarstvo se brine za više od 2,4 milijuna ljudi trenutno prijavljenih na mrežu, a planovi su da se do kraja ove godine pokrije njih 15 milijuna. Mreža je postala vrlo kritična kada ju he vlada počela koristiti za praćenje pandemije i osoba koje je zarazio COVID-19.

Informatičke službe su uvele brže servise uz pomoć infrastrukture za hibridne oblake i do kraja 20202 godine očekuje porast broja transakcija od oko 1200%. Osnovicu Nacionalne Digitalne Zdravstvene Mreže čine operacijski sustav Red Hat Enterprise Linux; Kubernetes platforma Red Hat OpenShift; platforma za automatizaciju Red Hat Ansible Automation Platform; Red Hat 3scale API Management za administriranje API klijenata; Red Hat Consulting usluge stručne pomoći te program uvođenja Container Adoption Program (CAP).


Irvine, CA – April 22, 2020
Kofax Intelligent Automation Platform Powers ImageTech Systems’ Solution Enabling Banks, Credit Unions and FinTech Companies to Expedite CARES ACT Loan Applications

Kofax – platforma za inteligentnu automatizaciju pokreće sustave za odobravanje kredita za pomoć za Koronavirus

Inteligentni prihvat, robotički procesi i orkestracija procesa pomažu pri odobravanju kredita za pomoć oko prevladavanja posljedica Koronavirusa

Kofax je predstavio rješenje za obradu zajmova koje sadrži softver za inteligentni prihvat podataka, softverske robote i mogućnosti za orkestraciju procesa. Rješenje je predviđeno za obradu molbi za kredite prema raznim zakonima o pomoći vezanoj za Koronavirus. Rješenje radi na Kofax SmartHub platformi, automatizirano je i znatno olakšava rad na obradi molbi za kredite.

Rješenje za obradu kredita predstavlja kombinaciju Kofax Robotic Process Automation (RPA) i Kofax TotalAgility softvera, a služi za izdvajanje, upravljanje i kontrolu podataka. Kofax RPA ima ugrađene mogućnosti umjetne inteligencije, uključivši obradu prirodnog jezika (NLP – Natural Language Processing), pomoću kojih može brzo i točno iz molbi izdvojiti informacije potrebne za odobravanje kredita. Uz orkestraciju procesa iz Kofax TotalAgilitya, moguće je upravljati cijelim procesom od prijema molbi, kroz provjere, odobrenja i konačne komunikacije s klijentom.


Irvine, CA – April 21, 2020
Kofax 2020 Intelligent Automation Benchmarking Report Offers Insights for Businesses Attempting to Achieve Hyperautomation

Kofax – izvještaj o poslovnim korisnicima koji pokušavaju provesti automatizaciju

Istraživanje je pokazalo da automatizacija u stilu silosa donosi ograničene koristi, dok integrirani pristup inteligentnoj automatizaciji omogućava uspjeh

Kofax je objavio izvještaj “Kofax 2020 Intelligent Automation Benchmark Report”, sastavljen na osnovu istraživanja koje je za Kofax obavila kuća Forrester Consulting.

Izvještaj navodi kako organizacije uvode automatizaciju kancelarijskog i šalterskog poslovanja:

 • 58% ispitanika je uvela tehnologije za automatizaciju kako bi digitalizirala informacije
 • 52% automatizira šaltersko poslovanje (front-desk)
 • 49% je uvelo automatizaciju za ispunjenje ciljeva i verifikaciju
 • 45% je koristi za poslove zasnovane na pravilima
 • 44% koristi automatizaciju za upravljanje poslovnim troškovima
 • 44% automatizira kancelarijsko (back-office) poslovanje
 • 38% automatizira donošenje odluka
 • 30% automatizira salda konti dobavljača (AP – Accounts Payable) i orkestraciju tokova poslova

Izvještaj je sastavljen na osnovu istraživanja tijekom kojega je anketirano 450 ispitanika koji rade na polju automatizacije i umjetne inteligencije u Sjevernoj Americi, Australiji, Francuskoj, Njemačkoj, Hong Kongu, Japanu, Singapuru, ©vedskoj i u UK.


Irvine, CA – April 29, 2020
Kofax Rated Number One for Market Impact in Everest Group’s Intelligent Document Processing (IDP) Products PEAK Matrix® Assessment 2020

Kofax – ocjenjen kao broj jedan po pitanju utjecaja na tržištu inteligentne obrade dokumenata

Jedini isporučitelj s vrhunskim ocjenama za cijelu mješavinu proizvoda iz portfelja, mogućnosti tih proizvoda, te praćenje i stalno poboljšavanje

Kofax javlja da je proglašen isporučiteljem broj 1 softvera za inteligentnu automatizaciju i transformaciju poslovnih procesa, prema istraživanju Everest Grupacije. Kofax je također bio jedini isporučitelj koji je dobio najviše ocjene za mješavinu svih proizvoda iz portfelja, mogućnosti tih proizvoda, te njihovo praćenje i stalno poboljšavanje.

Kofax je proglašen vodećim po pitanju vizije i sposobnosti, a Everest Grupacija je također odala priznanje za Kofaxov Cognitive Capture zbog primjene naprednih AI algoritama, uključivši mašinsko učenje (ML – Machine Learning), oradu prirodnih jezika (NLP Natural Language Processing) i samostalno učenje u svrhu grupiranja dokumenata, njihovu klasifikaciju, odvajanje i ekstrakciju informacija iz njih.

Everest Grupacija je tvrtka za konzultantske usluge i istraživanja s fokusom na stratešku informatiku, poslovne i inženjerske usluge.


Waterloo, ON – 2020-4-16
U.S. Cyber Risk Report Highlights Need for Cyber Resilience and Security Education

OpenText – izvještaj o cyber rizicima ukazuje na potrebu cyber otpornosti i sigurnosne obuke

Godišnji izvještaj naglašava potrebu bolje obuke o cyber-sigurnosti u doba intenzivnog rada na daljinu

OpenText je objavio godišnji izvještaj o sigurnosnom ponašanju korisnika u SAD. Izvještaj pod nazivom “A Look at 2020′s Most (And Least) Cyber-Secure States” ističe potrebu boljeg školovanja i svjesnosti o sigurnosti.

U vrijeme kada zbog Covid-19 na  daljinu radi više ljudi nego ikada izvještaj ukazuje na potrebu uvođenje najbolje sigurnosne mjere. Većina građana vjeruje da poduzima prikladne mjere zaštite za on-line rad, čak 49% Amerikanaca koristi istu lozinku za razne račune, a njih svega 37% drži svoje društvene račune privatnima.

Nekoliko pravila za otpornost i sigurnost u cyber prostoru:

 • Zaštititi uređaje anti-virus zaštitom i VPN-om
 • Anti-virus softver i ostale aplikacije treba redovno ažurirati
 • Treba koristiti sigurni program za sigurnosno kopiranje
 • Kreirati jake i jedinstvene lozinke, ne dijeliti te lozinke s drugima, odnosno koristiti softver za upravljanje lozinkama

Treba i redovno provjeravati stanja svojih bankovnih računa, kreditnih kartica, ažurirati sav softver i sl.


FORT LAUDERDALE, Fla. – May 6, 2020
Citrix Expands Remote PC Access Offerings

Citrix – proširene mogućnosti daljinskog pristupa do osobnih računala

Proširene mogućnosti servisa Citrix Desktops i Citrix Desktops Essentials, osiguravaju jednostavnu, sigurnu i pouzdanu alternativu VPN-u za rad od kuće

Citrix je objavio proširenja za svoje rješenje za daljinski pristup osobnih računala do oblaka. Rješenje je dostupno kao sastavni dio Citrix Desktop Servicea i Citrix Desktop Essentialsa. Ovaj potez omogućava organizacijama svih veličina da svojim zaposlenicima osiguraju poznati im virtualni desktop visokih performansi preko kojega će imati siguran pristup do aplikacija, informacija i resursa potrebnih za rad na daljinu.

Citrix Remote PC Access osigurava virtualni desktop sa svim mogućnostima. Korisnici instaliraju mali klijentski softver (VDA) pomoću kojega dobivaju sigurni daljinski pristup do svojih Windows ili Linux osobnih računala s bilo kojeg mjesta, preko praktički bilo kakvog uređaja. Remote PC Access ne zahtijeva VPN i omogućava zaštitne mjere kao što su više-stepena autentifikacija, pa je pristup do povjerljivih sadržaja siguran.

Koristeći Citrix Virtual Desktops Service, kompanije mogu ostvariti daljinski pristup do fizičkih desktopova, kao i do virtualnih desktopova, nalazili se oni na vlastitim lokacijama ili u javnim oblacima.


FORT LAUDERDALE, Fla. – April 16, 2020
Citrix Reveals New Face of Work

Citrix – novo lice rada, rezultati istraživanja

Kako se zaposlenici prilagođavaju radu od kuće, kupaonice zamjenjuju sobe za sastanke, na sastanke upadaju djeca i kućni ljubimci, kamere hvataju nezgodne scene i zvukove

Citrix je objavio rezultate ankete o tome kako ide rad od kuće. Zaposlenici se širom svijeta prilagođavaju realitetu rada od kuće. Kreveti su postali kućni radni stolovi, kupaonice služe kao sobe za sastanke, na virtualne sastanke upadaju djeca i kućni ljubimci, a kamere, za koje se je mislilo da su isključene, hvataju nezgodne scene i zvukove. No usprkos tome, djelatnici ostaju jednako, ako ne i više, produktivni i uključeni.

Anketirano je 2000 američkih djelatnika koji zbog Koronavirusa rade od kuće. Umjesto nekoliko sati utrošenih na put do radnog mjesta i natrag, sada im za to treba tek minuta-dvije.

Većina se privikava na nove dnevne rutine:

 • 25% spava malo dulje
 • 22% ih spava skoro do trenutka kada se moraju pojaviti online

Prilagodili su i osobnu njegu i sada na to troše manje vremena prije posla:

 • 34% ih se tušira svakog dana
 • 26% nastavlja s uobičajenom njegom frizure, šminkanjem i ostalom njegom
 • 15% ih se rjeđe brije

25% ispitanika kaže da se zbog toga brže koncentriraju i da posao obave brže.

Mali broj zaposlenika je bilo spremno za nagli prijelaz na daljinski rad koji je zbog virusa postao neophodan. Dok je 82% ispitanika izjavilo da su njihove tvrtke bile “potpuno” ili “dosta dobro” spremne za rad na daljinu i da su imale uvedene tehnologiju i infrastrukturu, ispitanici su naveli više problema koji su otežali rad od kuće:

 • Strogi sigurnosni protokoli i nedostatak jedinstvenog prijavljivanja (single sign-on) na sustav, potrebe unosa više lozinku i dvo-stepenu autentifikaciju potrebnu da se pristupi aplikacijama (33%)
 • Mala brzina veza od kuće / spori Wi-Fi (33%)
 • Nemogućnost pristupa do svih aplikacija potrebnih da se obavi posao (23%)
 • Spora virtualna privatna mreža (VPN) (16%)

Tehnologija rješava tek dio potreba za rad od kuće. Osim virtualnog radnog prostora koji sadrži sve alate i podatke potrebne za rad, kućni djelatnici trebaju organizirati i prikladni fizički radni prostor. A također i radne prostore za svakog od ukućana koji rade od kuće.

U to spadaju:

 • Partneri (64%)
 • Djeca ispod dvije godine (28%)
 • Mlađa djeca od 3 do 12 godina (56%)
 • Tinejdžeri (13-17) (41%)
 • Odrasla djeca (18 godina i više) (22%)
 • Roditelji (23%)
 • Rodbina bračnog druga (19%)
 • Stariji rođaci (15%)
 • “Cimeri” (15%)

14% ispitanika je izjavilo da rade iz njihove vikendice, 13% u kući svojih ili partnerovih roditelja. a njih 5% rade iz hotela.

Ispitanici su vodili razgovore iz prilično neuobičajenih prostora:

 • Spavaće sobe (33%) ili dječje sobe (25%)
 • Kupaonice (29%)
 • Garaže (24%)
 • Podruma (23%)
 • Zidnog/ garderobnog ormara (17%)
 • Tavana (15%)
 • Van kuće  (14%)

No ni takvi “radni” prostori nisu mogli osigurati pojavu neočekivanih u sred video sastanaka:

 • Upadi djece (24%)
 • Upadi kućnih ljubimaca (13%)
 • Upadi djece i kućnih ljubimaca (29%)

Otprilike 44% djelatnika je snimljeno u neplaniranim situacijama, jer nisu bili svjesni da je kamera uključena:

 • Dok su obavljali kućne poslove – pospremanje, slaganje opranog rublja, pražnjenje stroja za pranje suđa itd. (44%)
 • Dok su bili u kupaonici (41%)
 • Dok su kuhali (40%)
 • Dok su gimnasticirali (38%)
 • Dok su jeli (37%)
 • Dok su ležali u krevetu ili na kauču (33%)

Mnogi su mislili da je mikrofon isključen, no drugi su ipak mogli čuti:

 • Proizvodnju nezgodnih zvukova (41%)
 • Pričanje o nekome za kojeg se je pretpostavljalo da ne čuje što se govori (37%)
 • Razgovor s drugim osobama u sobi (28%)

Kako izgleda rad od kuće:

 • 29% ispitanika nosi papuče umjesto cipela
 • 28% se oblači isto kao kad idu u ured
 • 25% nosi trenirke ili pidžamu
 • 25% se obuče na pola, tako da dobro izgledaju na video konferencijama
 • 24% nosi odjeću za gimnastičke vježbe

Da li će se ovakav način rada održati kad prođe pandemija?

 • 37% ispitanika vjeruje da će njihove organizacije biti sklonije radu od kuće, a njih 32% kaže da će tako češće raditi i u budućnosti
 • 33% jedva čeka da se vrate u ured
 • 28% ih je izjavilo da će aktivno tražiti novi posao koji bi im omogućio stalni rad na daljinu

Citrix nudi cijeli raspon rješenja za digitalni radni prostor potrebnih da bi bio moguć rad na daljinu.


Share this Post: Facebook Twitter Pinterest Google Plus StumbleUpon Reddit RSS Email