Fujitsu – nova hardverska platforma NEXTGenIO

Munich, August 13, 2019

Fujitsu Paves the Way to Exascale Computing With Powerful New NEXTGenIO Hardware Platform

Fujitsu – nova hardverska platforma NEXTGenIO za računalstvo na exascale razini

NEXTGenIO prototip sistem kojeg je razvio Fujitsu daje izuzetne rezultate na razini računalstva visokih performansi i koristiti će se za modeliranje složenih sustava

Fujitsu je razvio novi hardverski klaster za aplikacije računalstva visokih performansi (HPC – high performance computing) koji će se koristiti za znanstvena istraživanja koja zahtijevaju obrade kompleksnih sistema podataka, kao što je npr. prognoziranje vremena. Performanse nove platforme su provjerene u EPCC-u, centru za super-računala Univerziteta u Edinburgu. Fujitsu je prototip razvio u suradnji s više isporučitelja hardvera i softvera, sveučilištima i istraživačkim institucijama u okviru istraživačkog projekta NEXTGenIO, kojeg financira Europska Komisija kroz svoj program Horizon 2020.

Cilj NEXTGenIO je riješiti uska grla na ulazima/izlazima (I/O – input/output) tako da se projektira novi, skalabilni visoko-performantna i energetski učinkovita računalna platforma koja može osigurati I/O performanse na Exascale razini.

Nakon testiranja i provjere, prototip klastera s 34 čvora, kojeg je konstruirao Fujitsu koristeći Intelove komponente, je predan EPCC-u na daljnje ispitivanje.

NEXTGenIO koristi module Intel Optane DC perzistentne memorije. Svaki od 34 računalna čvora je opremljen s dva Intel Xeon procesora iz skalabilne obitelji i s 3 TB Intel Optane DC perzistentne memorije.

Share this Post: Facebook Twitter Pinterest Google Plus StumbleUpon Reddit RSS Email