Fujitsu – najsnažnije super-računalo u Australiji

Tokyo, Japan, and Canberra, Australia, July 29, 2019

Fujitsu to deliver Australia’s most powerful supercomputer to help solve complex and pressing global challenges

Fujitsu – najsnažnije super-računalo u Australiji za najsloženije i najhitnije globalne izazove

Fujitsu je objavio da je potpisao ugovor za nadogradnju najbržeg super-računala za istraživačku zajednicu u Australiji. Novi stroj će biti instaliran na Australskom nacionalnom sveučilištu u Canberri, a njegovim radom će upravljati nacionalna ustanova za računalnu infrastrukturu (NCI – National Computational Infrastructure), a omogućiti će 10 puta brži rad i australskom istraživačima osigurati računalne usluge svjetske klase.

Novo super-.računalo je nazvano Gadi, što znači “tražiti nešto” na jeziku urođeničkog plemena Ngunnawal, koje je posjedovano regiju u kojoj je Canberra. Gadi će u studenom 2019 zamijeniti dosadašnje super-računalo, Raijin, kojeg je također isporučio Fujitsu godine 2012.

Gadi ma 3.200 čvorova i poslužiti će za ključna istraživanja i pomoći u rješavanju nekih od najsloženijih i najhitnijih globalnih izazova. Istraživači će imati priliku uživati u većim brzinama i većim kapacitetima novog stroja.

Fujitsu je novo super-računalo izgradio na osnovu vlastite tehnologije u sprezi s tehnologijama od raznih dobavljača kao što su Lenovo, Intel, NVIDIA, NetApp, Mellanox Technologies, DDN (Lustre), Altair i APC od Schneider Electrica.

Novo super-računalo koristi inovativnu tehniku hlađenja toplom vodom koje su razvili Fujitsu i Lenovo Neptune. Sistem sadrži Fujitsu PRIMERGY CX2570 M5 servere s Intel Xeon Platinum procesorima, Intel Optane DC perzistentnom memorijom i NVIDIA V100 GPU-ove.

Za podsustave za pohranu se koriste NetAppovi korporacijski storage arrayevi u DDN Lustre klasteru sa sustavom paralelnih datoteka. Posustav za pohranu osigurava brzine prijenosa reda veličine terabajta. Mreža za spajanje je zasnovana na najnovijoj Mellanoxovoj HDR InfiniBand tehnologiji u Dragonfly+ topologiji, brzine 200 Gb/sek. Za raspoređivanje optimiziranje poslova se koristi Altairov PBS Works Suite paket softvera.

Share this Post: Facebook Twitter Pinterest Google Plus StumbleUpon Reddit RSS Email