BCC Services – 25 godina ISO 9000 certifikata

Zagreb, 06.05.2020

BCC Services – 25 godina ISO 9000 certifikata

Ovih dana je za BCC Services ponovno potvrđen certifikat za sustav za osiguranje kvalitete poslovanja prema normama iz ISO 9000 serije. Radi se o sustavu koji u tvrtki živi već 25 godina!

Zanimljivo je da je ove godine, zbog virusne pandemije, certifikacijski audit bio obavljen na posve nov način – putem tele-konferencije. Tri predstavnika DNVGL-a (našeg certifikacijskog partnera) i 5-6 predstavnika BCC-a su pet sati razgovarali preko Interneta (Microsoft Teams), a neko vrijeme su vođene čak i dvije paralelne konferencije, a poneki učesnici su “skakali” s jedne na drugu, da bi pratili što se dešava na svim frontovima. Konferencija je potpuno uspjela, na zadovoljstvo svih učesnika, i po pitanju tehnologije komuniciranja, ali i po pitanju kvalitetnosti sustava kvalitete – valjanost certifikata je produžena. Zanimljivo je da je i prvi certifikat dobiven uz obilnu pomoć informatike – bez tada posve novog i tek uvedenog ICL-ovog sustava za uredsko poslovanje OfficePower, prvi sustav ne bi proradio u rekordnom roku.

BCC Services je svoj prvi ISO 9000 certifikat zaslužio još 1995 godine. Tada se je tvrtka još zvala “ICL d.o.o.” i bila je lokalna podružnica međunarodnog kompjuterskog proizvođača, tvrtke ICL (International Computers Limited), čije je sjedište bilo u Londonu, čija je proizvodnja bila u Ujedinjenom Kraljevstvu i još nekoliko zemalja u Europi i širom svijeta, te koja je imala prodajno-servisne organizacije u četrdesetak zemalja širom svijeta. ICL d.o.o. je bio jedna od njih.

To je bilo u ožujku i travnju 1995. Prvi sustav kvalitete je bio na engleskom jeziku, jer je ICL d.o.o. bio sastavni dio pretežno britanske tvrtke u kojoj je engleski bio službeni jezik.

Prvi certifikat je ICLu d.o.o. primio na svom štandu na sajmu Info’95 u Zagrebu. To je bio prvi certifikat za neku informatičku organizaciju u Hrvatskoj i četrnaesta ISO 9000 certifikat uopće.

ICL je kasnije postao dio japanskog Fujitsua, izlazile su nove verzije standarda, proširen je opseg poslovanja u Hrvatskoj i slično, pa je sustav kvalitete bilo potrebno više puta ažurirati i nadopunjavati, što je redovno obavljano. Sustav živi i potvrđuje se već 25 godina.

Današnji sustav kvalitete koji se koristi u BCC Services je verzija 33 od ožujka 2020, no sustav je direktni nasljednik prve ICL-ove verzije sustava, a većina tada definiranih procesa se koristi i danas. I sadržaj tih procesa je je u biti ostao isti, makar je tijekom vremena ažuriran i prilagođavan novonastalim prilikama. Premda je BCC Services potpuno hrvatska tvrtka, zadržan je engleski jezik sustava kvalitete, nešto zbog tradicije, a uglavnom zbog moguće razmjene postupaka sa stranim partnerima i dobavljačima informatičkih proizvoda koje nudimo na našem tržištu.

Dvadeset i pet godina! Dugo vrijeme, no sustav je i danas jednako relevantan kao i 1995.

Više o tome kako je to bilo na početku, pročitajte:

 

Share this Post: Facebook Twitter Pinterest Google Plus StumbleUpon Reddit RSS Email